Un adolescent de 16 ani din comuna gălăţeana Schela, care urmează cursurile Seminarului Teologic, a făcut recent o descoperire inedită.
Băiatul nume Andrei Stoian, pasionat de când era mic de astronomie, a descoperit o nouă stea. Mai mult, datorită pasiunii sale, părinţii i-au amenajat acestuia un observator astronomic de mici dimensiuni, acasă.
Pentru a se perfecţiona, băiatul a petrecut numeroase ore la Observatorul Astronomic din Galaţi, care deţine una dintre cele mai performante aparaturi de cercetare a astrelor din România. Sub îndrumarea şefului de la Observatorul Astronomic, Andrei Stoian s-a perfecţionat continuu şi a ajuns să descopere stele noi pe bolta cerească. Aşa se face că, anul trecut, alături de Ovidiu Tercu, cel care l-a învăţat tainele astronomiei, a descoperit primele sale două stele variabile, care au fost botezate Galaţi V8 şi Galaţi V9.
Descoperirea celor două stele s-a făcut în octombrie 2016, la Observatorul Astronomic din Galaţi. De atunci, Andrei Stoian a continuat să stea cu ochii pe cer, având ambiţia de a descoperi singur o nouă stea. Lucru care s-a şi întâmplat zilele trecute.
Descoperirea a făcut-o cu ajutorul aparatelor de observaţie cumpărate de părinţi, chiar la el acasă, în satul natal. De aceea, noua stea variabilă a fost botezată Schela V1, după numele localităţii de baştină.
„M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc „Schela” pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer“, spune adolescentul, potrivit Europafm.ro.
Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor, ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index) şi astfel a fost recunoscută şi confirmată descoperirea.